Uitgebreide gebruiksaanwijzingen staan in de gebruikershandleiding.
[. . . ] DE VEILIGHEID
BELANGRIJK VOOR UW VEILIGHEID: LEES DE VOLGENDE AANWIJZINGEN GOED DOOR EN BEWAAR DEZE GEBRUIKSAANWIJZING. Om brand te voorkomen Vonkvorming op metalen oppervlakken kan tot brand leiden. Magnetronovens mogen tijdens het De magnetron niet gebruiken om levensmiddelen in gebruik niet zonder toezicht worden olie of vet te frituren. Te hoge vermogens of te lange gecontroleerd worden en het vet kan vlam vatten. [. . . ] Gebak met room reageert zeer gevoelig op microgolvenenergie. Zodra de room snel vloeibaar wordt, het gebak direct uit de oven nemen en bij kamertemperatuur 10 tot 30 minuten laten staan. Voor Ad-1 en Ad-3 de producten volgens onderstaande afbeelding in de oven plaatsen:
vlees bord draaiplateau
biefstuk en karbonade
gevogelte
RECEPTEN VOOR AUTOMATISCHE KOOKPROGRAMMA'S
KIPSCHOTEL MET GROENTE (A1-1) pittige kipfricassee ingrediënten
0, 5 kg (1) 1, 0 kg (2) 1, 5kg (3) 60 g 1 25 g 50 g 50 g 150 g 10 g 150 ml 120 g 1 50 g 100 g 100 g 300 g 20 g 300 ml langkorrelige rijst (gekookt) zakje saffraan ui (in plakjes) rode paprika (in reepjes) prei (in reepjes)) kipfilet (in blokjes) peper, paprikapoeder 30 g boter of margarine 450 ml vleesbouillon 180 g 1 75 g 150 g 150 g 450 g
Bereiding 1. Rijst en saffraan met elkaar vermengen en inde ingevette schaal doen. Ui, paprika, prei en kip door elkaar scheppen. Zout en peper toevoegen en op de rijst leggen. Bouillon erover gieten, met magnetronfolie afdekken en met AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA A1-1 koken. Na het bereiden 5-10 minuten laten staan.
GEHAKTSCHOTEL (A1-2) ingrediënten
0, 5 kg (1) 1, 0 kg (2) 1, 5 kg (3) 150 g 300 g 450 g 50 g 100 g 150 g 1/2 1 11/2 15 g 30 g 45 g 115 ml 20 g 65 g 65 g 1/2 eetl. 230 ml 40 g 125 g gehakt (half-om-half) ui (gesnipperd) ei broodkruim zout en peper 345 ml vleesbouillon 60 g tomatenpuree 190 g aardappelen (fijngehakt)
125 g 190 g wortelen (fijngehakt) 1 eetl. Gehakt, ui, ei en broodkruim met elkaar ermengen. Bouillon en tomatenpuree door elkaar roeren. Met magnetronfolie afdekken en met AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA A2-1 koken. 2 minuten laten staan.
TABELLEN
GEBRUIKTE AFKORTINGEN
el = eetlepel tl = theelepel min. = minuten kg = kilogram g = gram l = liter ml = milliliter cm = centimeter
TABEL: DRANKEN EN GERECHTEN VERWARMEN
drank/gerecht
1 kopje 1 kopje 1 kopje 6 kopjes 1 kom maaltijd op bord (groente, vlees, bijgerecht) éénpansgerecht soep, helder soep, gebonden groente bijgerechten vlees, 1 plak* visfilet worstjes, 2 stuks gebak, 1 stuk babyvoeding, margarine of boter smelten* chocolade smelten 6 blaadjes gelatine oplossen taartglazuur voor 1/4 l vloeistof *vanaf koelkasttemperatuur koffie, melk, water,
hoeveelheid vermogens- tijd (g/ml) stand (min. )
150 150 150 900 1000 400 200 200 200 200 500 200 500 200 200 180 150 190 50 100 10 10 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 630 450 450 W W W W W W W W W W W W W W W W W W ca. 1 ca. 1 ca. 2 8-10 9-11 3-5
tips
900 W 450 W 450 W 450 W
niet afdekken niet afdekken niet afdekken, aan de kook brengen niet afdekken, aan de kook brengen afdekken, aan de kook brengen saus met water besprenkelen, afdekken, tussendoor omroeren 11/2 -2 afdekken, na het verwarmen omroeren 1-11/2 afdekken, na het verwarmen omroeren 11/2-21/2 afdekken, na het verwarmen omroeren 2-3 evt. wat water toevoegen, afdekken, na 3-5 de helft van de tijd omroeren 2-3 met wat water besprenkelen, afdekken, 4-5 tussendoor omroeren 3-4 met wat saus besprenkelen, afdekken 3-5 afdekken 1-11/2 vel enkele malen inprikken 1 /2-1 op een rooster leggen 1 /2-1 deksel verwijderen, na het verwarmen1 potje goed omroeren en temperatuur controleren 1-11/2 3-4 tussendoor omroeren ca. 1/2 in water weken, goed uitdrukken en in een soepkom doen; tussendoor omroeren 3-5 met suiker en 250 ml vloeistof vermengen, afdekken, tussendoor en na het verwarmen goed omroeren
TABEL: VLEES, VIS EN GEVOGELTE BRADEN
product
vlees (varken, kalf, lam) rosbief (medium) gehaktbrood visfilet kip kippenbout
hoeveelheid vermogens- tijd (g) stand (min. )
500 1000 1500 1000 1500 1000 200 1200 200 630 630 630 630 630 900 W W W W W W 17-22 34-38 53-58 20-24 27-31 21-24 4-6 29-32 3-6
tips
standtijd (min. )
naar smaak kruiden, in een platte schaal leggen, halverwege 10 omkeren, 10 10 naar smaak kruiden, in een platte schaal leggen, halverwege 10 omkeren 10 half-om-half gehakt gebruiken, in een platte schaal leggen 10 naar smaak kruiden, op een bord leggen, afdekken 3 naar smaak kruiden, in een platte schaal leggen, halverwege 3 omkeren naar smaak kruiden, op een bord leggen, afdekken. 3
900 W 630 W 900 W
214
TABELLEN
TABEL: ONTDOOIEN
product hoeveelheid vermogens- tijd (g) stand (min. )
90 W 90 W 90 W 270 W 270 W 270 W 270 W 270 W 270 W 90 W 55-60 38-42 20-25 2-4 8-9 2-3 2-4 6-8 3-5 42-46 18-20 13-15 13-15 3-4 7-9 12-13 5-7 6-8 1-1 1/2 2-3 3-5 8-10 1-3 ca. 1 9-11 1-3 2+2 1-2 3-5
tips
standtijd (min. )
braadvlees (bijv. varken, rund, lam, kalf)
kip
1200 270 W 1000 270 W
kippenbout kipfilet hele vis visfilet garnalen broodjes, 2 stuks volkorenbrood, sneetjes wit brood, sneetjes rogge-tarwebrood, heel gebak, 1 stuk slagroomtaart, 1 stuk hele taart, ø 25 cm boter room plakken kaas fruit, (bijv. aardbeien, frambozen, kersen, pruimen)
1000 200 450 800 400 300 80 250 500 1000 150
270 270 270 270 270 270 270 270 270 270 270 270 270 270 270
W W W W W W W W W W W W W W W
250 200 200 250
270 W 270 W
TABEL: ONTDOOIEN EN KOKEN
product hoeveelheid vermogens- tijd (g) stand (min. )
300 250 400 300 300 300 300 500 300 450 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 W W W W W W W W W W 9-11 6-8 8-10 7-10 6-8 6-8 7-8 9-11 6-8 10-12
water tips toevoegen(el)
3-5 3-5 3-5 3-5 3-5 3-5 afdekken afdekken afdekken, afdekken, afdekken, afdekken, afdekken, afdekken, afdekken, afdekken,
standtijd (min. )
1-2 1-2 2 2 2 2 2 2 2 2
visfilet forel, 1 stuk maaltijd op bord bladspinazie broccoli erwtjes koolrabi gemengde groente spruitjes rode kool
na 6 minuten omroeren 1 tot 2 x omroeren na helft van de tijd omroeren na helft van de tijd omroeren na helft van de tijd omroeren na helft van de tijd omroeren na helft van de tijd omroeren na helft van de tijd omroeren
215
NEDERLANDS
1500 1000 500 biefstuk, schnitzel, karbonade, lever 200 goulash 500 ham 200 gemengd koud vlees 200 worstjes, 8 stuks 600 4 stuks 300 eend/kalkoen 1500
op een omgekeerd bord leggen, na de helft van de tijd omkeren
30-90 30-90 30-90 na de helft van de tijd omkeren 10-15 na de helft van de tijd omkeren en uit elkaar halen 10-15 slechts gedeeltelijk ontdooien 5 ontdooide delen verwijderen 5 naast elkaar leggen, na de helft 5-10 van de tijd omkeren 5-10 op een omgekeerd bord leggen, na de helft 30-90 van de tijd omkeren lop een omgekeerd bord leggen, na de helft 30-90 van de tijd omkeren op een omgekeerd bord leggen, na de helft 30-90 van de tijd omkeren na de helft van de tijd omkeren 30-90 na de helft van de tijd omkerenen 10-15 na de helft van de tijd omkeren 30-90 na de helft van de tijd omkeren 10-15 na de helft van de tijd omkeren 5-10 na de helft van de tijd omkeren 30 en ontdooide delen verwijderen slechts gedeeltelijk ontdooien sneetjes naast elkaar leggen, 5 slechts gedeeltelijk ontdooien 30 na de helft van de tijd omkeren 30 op een taartrooster leggen 5 op een taartrooster leggen 5 op een taartrooster leggen 60 slechts gedeeltelijk ontdooien 5 deksel verwijderen, room na 2 minuten in een 5-10 schaal doen en verder ontdooien alleen ontdooien 10 gelijkmatig naast elkaar leggen, na de helft 5 van de tijd omkeren
TABELLEN
TABEL: VERSE GROENTE KOKEN
groente hoeveelheid vermogens-tijd (g) stand (min. )
900 W 900 W 900 W 900 W 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 900 6-8 7-9 5-7 4-5
tips
water toevoegen (el/ml)
4-5 el 150 ml 3-4 el 5-6 el 4-5 el 4-5 el 4-5 el 4-5 el 4-5 el 50 ml 4-5 el 4-5 el 50 ml 50 ml 50 ml 4-5 el 50 ml 4-5 el
aardappelen in de schil 500 aardappelen, gekookt 500 artisjokken bladspinazie bloemkool broccoli champignons Chinese kool courgette erwtjes koolrabi paprika prei rode kool selderij spruitjes uien venkel witte kool wortels 300 300 800 500 500 500 300 500 500 500 500 500 500 500 500 250 500 500 500
W 10-12 6-8 W 6-8 W 6-8 W 5-7 W 6-8 W 6-8 W 7-9 W 6-8 W 7-9 W W 15-17 7-9 W 7-9 W 4-5 W 6-8 W W 15-17 7-9 W
afdekken, tussendoor omroeren, in even grote stukken snijden, iets zouten, afdekken, tussendoor omroeren stelen verwijderen, afdekken na het wassen goed laten uitlekken, afdekken, tussendoor 1-2 x omroeren in roosjes verdelen, afdekken, tussendoor omroeren in roosjes verdelen, afdekken, tussendoor omroeren afdekken, tussendoor omroeren in repen snijden, afdekken, tussendoor omroeren in plakken snijden, afdekken, tussendoor omroeren afdekken, tussendoor omroeren in stukjes snijden, afdekken, tussendoor omroeren in blokjes snijden, afdekken, tussendoor omroeren in ringen snijden, afdekken, tussendoor omroeren in repen snijden, afdekken, 1-2 x tussendoor omroeren in blokjes snijden, afdekken, tussendoor omroeren afdekken, tussendoor omroeren geheel, in magnetronfolie in vieren snijden, afdekken, tussendoor omroeren in repen snijden, afdekken, tussendoor omroeren in plakken snijden, afdekken, tussendoor omroeren
RECEPTEN
AANPASSEN VAN TRADITIONELE RECEPTEN
Als u uw vanouds beproefde recepten wilt aanpassen voor de magnetron, moet u op het volgende letten: De bereidingstijden met een derde tot de helft verkorten. Zie ook de recepten in deze gebruiksaanwijzing. Levensmiddelen met veel vocht zoals vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, éénpansgerechten en soep kunnen zonder problemen in de magnetron worden bereid. Bij gerechten met weinig vloeistof zoals maaltijden op een bord moet u het oppervlak wat vochtig maken. Toevoegen van vloeistoffen bij rauwe levensmiddelen die gestoofd worden, tot ca. [. . . ] Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor afvalverwerking in uw woonplaats.
Oude apparaten
Oude apparaten moeten vóór het weggooien onbruikbaar worden gemaakt: stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer afsnijden. Als u uw oude apparaat afdankt, lever het dan in bij uw vakhandelaar of informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor afvalverwerking in uw woonplaats.
234
INSTALLATIE-AANWIJZING
INSTALLEREN VAN HET APPARAAT
1. Verwijder de verpakking en controleer het apparaat op transportschade. Als u de magnetron boven een oven (positie A) inbouwt, moet u de meegeleverde kunststof plaat gebruiken. [. . . ]