Uitgebreide gebruiksaanwijzingen staan in de gebruikershandleiding.
[. . . ] Gaggenau Gebruiksaanwijzing
Stoomoven BS 270/271 BS 274/275 BS 280/281
Inhoud
Veiligheidsvoorschriften Voordat u het apparaat in gebruik neemt Gebruik Veiligheid tijdens het bakken en stomen Als het apparaat is beschadigd Ingebruikneming Voorkom schade aan het apparaat en het inbouwmeubel Stoomoven en meubelpanelen Voorkom schade aan de ovenruimte Zo ziet uw nieuwe stoomoven eruit Stoomoven Display en bedieningselementen Toetsen Toebehoren Ovenfuncties Eerste instellingen na het aansluiten Tijdformaat kiezen Taal instellen Dagtijd instellen Datum invoeren Temperatuureenheid °C of °F Waterhardheid instellen Menu afsluiten en instellingen opslaan Kookpunt-justering Kookpunt-justering van de stoomoven Stoomoven activeren Stand-by Stoomoven activeren Stoomoven instellen Temperatuur en ovenfunctie instellen Actuele temperatuur opvragen Na ieder gebruik Stoomtoevoer Stoomcondensatie Kerntemperatuurmeter Kerntemperatuur programmeren Reiniging Richtlijnen kerntemperatuur Bereidingstabel
4 4 4 4 4 5
Timer Menu Timer openen Kookwekker Stopwatch Bereidingsduur Uitschakeltijd Timer lange duur Op deze manier zet u het programma aan
30 30 30 31 32 33 34 34 35 35 35 36 37 37 37 38 39 39 40 43 44 44 45 45 46 47 47 48 48 49 49 49
5 5 5 6 6 7 7 8
In het geheugen opgeslagen kookprocessen Menu geheugen openen Instellingen opslaan Een opgeslagen kookproces starten Kinderbeveiliging Kinderbeveiliging activeren Kinderbeveiliging deactiveren Veiligheidsuitschakeling
9 10 10 10 10 11 11 11 11 12 12 13 13 13 14 14 15 15 15 15 16 16 17 17 18 Basisinstellingen wijzigen Voorbeeld: Stand-by-weergave wijzigen Basisinstellingen Onderhoud en handmatige reiniging Functie "Reinigen" Op deze manier zet u het programma aan Functie "Drogen" Op deze manier zet u het programma aan Filterpatroon vervangen Ontkalken Ga als volgt te werk Storingen Foutmeldingen Stroomstoring Demonstratiemodus De watertoevoer is niet in orde
3
$
Veiligheidsvoorschriften
Wees voorzichtig met gerechten die worden bereid met dranken die een hoog alcoholgehalte bevatten (bijvoorbeeld rum, cognac, wijn enz. ). Tijdens het openen van de ovendeur kan er hete stoom uit het apparaat komen. Tip: Gebruik de functie "Stoomcondensatie" voordat u de ovendeur opent. Als u hierna de ovendeur opent, komt er nog maar weinig stoom uit het apparaat. [. . . ] 30% vochtigheidsgraad betekent , , voedingsmiddelen in hun eigen vocht gaar laten worden". Bij deze instelling wordt er geen stoom geproduceerd, maar wordt de ontluchtingsklep gesloten. Op die manier blijft het vocht dat uit de voedingsmiddelen komt in de ovenruimte en wordt voorkomen dat de gerechten uitdrogen.
Voedingsmiddel
Schaal
Temp. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 30 30 30
Bereidingstijd (min. ) 50-80 40-70 180-240
Eendenborst, medium, à 350 g Entrecote, medium, à 350 g Lamsbout, zonder bot, gebonden, medium, 1, 5 kg Rosbief, medium, 1-1, 5 kg Varkensmedaillons, doorbakken, à 70 g Runderbiefstuk, medium, à 200 g
zonder gaten zonder gaten zonder gaten
70-80 70-80 70-80
zonder gaten zonder gaten zonder gaten
70-80 80 70-80
30 30 30
150-210 50-70 30-60
22
Gevogelte
· ·
De in de tabel genoemde waarden dienen ter oriëntatie en zijn sterk afhankelijk van de temperatuur van de ingrediënten. Verdere aanwijzingen en de optimale kerntemperaturen vindt u in het hoofdstuk "Kerntemperatuurmeter". Als u gevogelte hoofdzakelijk met kruiden en met weinig of helemaal geen olie bestrijkt, wordt de huid knapperiger.
Voedingsmiddel
Schaal
Temp. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 60-100 0 0
Bereidingstijd (min. ) 80-120 15-30 8-15
Eend, heel, 3 kg*
rooster, zonder gaten
1) 150-160 2) 220 160-180
Eendenborst, aangebraden, medium, à 350 g Kip, heel, 1, 5 kg
zonder gaten
rooster, zonder gaten
1) 170-180 2) 185 100
60 0 100
30-45 15-20 10-15
Kippenborst, gevuld, gestoomd, à 200 g Kippenpootjes, à 350 g Kalkoenfilet, gestoomd, à 200 g Piepkuiken, kwartel, duif, 300 g Piepkuiken, kwartel, duif, 300 g
met gaten
rooster, zonder gaten met gaten
180-190 100
80 100 100 80-100
35-45 10-12 25-30 12-16
met gaten + zonder gaten 100 zonder gaten 180-200
*Eend: begin met de borst naar onderen. Op die manier droogt het kwetsbare borstvlees niet zo erg uit.
Peulvruchten / rijst / bijgerechten
Let ook op de aanwijzingen op de verpakking.
Voedingsmiddel
Schaal
Temp. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 100 100 0
Bereidingstijd (min. ) 25-30 5-10 35-50
Basmati rijst (250 g + 500 ml water) Couscous (250 g + 250 ml water Gegratineerde aardappelen (1, 5 kg aardappelen) Knoedels, à 90 g
zonder gaten zonder gaten zonder gaten
100 100 180-200
met gaten / zonder gaten zonder gaten zonder gaten
95-100
100
20-25
Rijst, lange korrel (250 g + 500 ml water) Natuurrijst (250 g + 375 ml water)
100 100
100 100
25-35 30-40 23
Voedingsmiddel
Schaal
Temp. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 100 100 100 100
Bereidingstijd (min. ) 25-35 3-5 5-10 55-65
Linzen (250 g + 500 ml water) Deegwaren, vers, gekoeld Deegwaren, gevuld, vers, gekoeld
zonder gaten 100 met gaten met gaten 100 100
Witte bonen, voorgeweekt (250 g + 1 l water) zonder gaten 100
Desserts
Voedingsmiddel Schaal Temp. (°C) Vochtigheidsgraad (%) 100 100 100 100 100 60 0-60 Bereidingstijd (min. ) 35-40 20-30 25-30 5-15 30-45 12-20 20-40
Crème brûlée, à 130 g Gestoomde knoedels / Gistknoedels, à 100 g Flan / crème caramel*, à 130 g Compote Rijstepap (250 g rijst + 625 ml melk) Soufflé Zoete gerechten**
soufflévormpjes / met gaten zonder gaten soufflévormpjes / met gaten zonder gaten zonder gaten soufflévormpjes / met gaten zonder gaten
90-95 100 90-95 100-120 100 180-200 180-200
*Crème caramel en flan afdekken met hittebestendige, transparante folie. griesmeelpap, kwark of voorgekookte rijstepap.
Overige
Voedingsmiddel Schaal Temp. (°C) Vochtigheidsgraad (%) 100 0 100 80-100 Bereidingstijd (min. ) 20-25 180-300 8-15 25-30
Desinfecteren (bijv. babyflesjes, jampotten) Drogen van groente en fruit* Eieren, grootte M (5 stuks) Bouillon met ei, 500 g**
rooster met gaten met gaten glazen schaal/rooster
100 80-100 100 90
*Drogen: bijv. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 100 0-60 80
Bereidingstijd (min. ) 8-10 40-60 12-20
Griesmeelballetjes Lasagne Soufflé
zonder gaten zonder gaten soufflévormpjes / rooster
90-95 170-190 175-200
Gebak
· · ·
U kunt in de stoomoven slechts op één niveau bakken. Plaats de schaal zonder gaten in de tweede inschuifhoogte van onderen. Indien u een speciale bakvorm gebruikt, zet deze dan op het rooster en plaats dit in de eerste inschuifhoogte van onderen. 30% vochtigheidsgraad betekent: , , voedingsmiddelen in hun eigen vocht gaar laten worden". Bij deze instelling wordt er geen stoom geproduceerd, maar wordt de ontluchtingsklep gesloten. Op die manier blijft het vocht dat uit de voedingsmiddelen komt in de ovenruimte en wordt voorkomen dat het gerecht uitdroogt.
Voedingsmiddel
Schaal
Temp. (°C)
Vochtigheidsgraad (%) 0 80-100 0-80 0 0-30 80-100 80-100 0 30 0 0 0-60 0-30
Bereidingstijd (min. ) 70-80 20-25 10-15 30-35 8-11 12-20 15-25 8-15 15-20 35-50 25-40 25-45 40-60
Appeltaart, gesloten Bagels Stokbrood, voorgebakken Biscuitbodem, hoog Biscuitrol (2 eieren) klein bladerdeeggebak Broodjes (elk 50-100 g)* Broodjes (voorgebakken) (bij begin stoom toevoeren) Brood (1 kg)* (bij begin 2 3 keer stoom toevoeren) Platte koek van cakebeslag Tulband, plaatkoek met gist** Gistdeeg van 1 kg meel
springvorm, 20 cm zonder gaten rooster zonder gaten zonder gaten zonder gaten zonder gaten rooster zonder gaten zonder gaten zonder gaten tulbandvorm
165-175 190-210 190-200 160-170 190-210 190-210 180-200 150-170 1) 210-230 2) 165 160-175 160-170 160-170
*Brood en broodjes kunt u ook op de volgende manier goed bakken: verwarm de oven voor op 220°C met 30% vochtigheidsgraad. Voer één of twee maal stoom toe nadat u het brood of de broodjes in de oven heeft geplaatst. [. . . ] De elektronica van het apparaat berekent de capaciteit afhankelijk van de ingevoerde waterhardheid en de gebruikte ovenfuncties. Als het filter bijna toe is aan vervanging, wordt iedere keer wanneer u het apparaat inschakelt de resterende capaciteit met een symbool kort in de display weergegeven. Als het vakje met de capaciteit leeg is, brandt dit constant wanneer het apparaat is ingeschakeld. Zet na het vervangen van het filter de weergave van de capaciteit in de basisinstellingen terug.
13. 30
0 175
13. 30
0 175
46
Ontkalken
Indien er bij de watertoevoer geen Brita ontkalkingsinstallatie WF 040-020 is aangebracht, dient het apparaat met bepaalde tussenpozen te worden ontkalkt om goed te blijven functioneren. [. . . ]